3.1.2009

ATX -virtalähteen käynnistäminen ja lisäsuunnitelmia

Tähän asti kabinetti on pitänyt käynnistää "päävirtakytkimen" lisäksi virtalähteen omasta kytkimestä. Halusin kabinetin käynnistyvän mahdollisimman vähällä vaivannäöllä ja ATX-virtalähteenhän saa käynnistettyä manuaalisestikin vähän huijaamalla. Emolevylle tulevassa liittimessä on yksi vihreä johto jonka kytkemällä maahan (eli mihin tahansa virtaliittimen mustaan johtoon) virtalähde on aina päällä.


Itse en käyttänyt hyppylankaa vaan pistin johdot poikki ja juotin yhteen. Kuva on varastettu. :/

Tämä ei vielä pelkästään riittänyt vaan tuolloin virtalähde lähtee kyllä päälle mutta ei käynnistä emolevyä. Ratkaisu löytyy BIOS:ista: ko. BIOS:issa piti vääntää "Restore on AC Power Loss" [Power ON] -asentoon.


Joissain BIOS:eissa saman tempun tekee "After AC Power Failure" -optio tms.


Näillä tempuilla kabinetin kaikkiin laitteisiin tärähtää virta päälle virtakytkintä väätämällä. Millonkahan alkaa kämpän sulakkeet kärähdellä? :P

Lisäsuunnitelmiakin on mietintämyssyssä: Kabinettia olisi kiva käyttää myös jukeboksina! Periaatteessa kabinetti toimisi jukeboksina jo tällaisenaankin lisäämällä vain kovalevylle sopivan softan ja läjän biisejä mutta kyllä jukeboksikäytössä musiikkivehkeistä pitää lähteä tarvittaessa mölyäkin. Siispä lisäilen mahdollisesti kabinettiin vielä pääkaiutinjärjestelmän rinnalle toisen 2.1 systeemin vähän suuremmassa mittakaavassa. Idea lähti kehittymään kun selailin Mameworldia ja siellä uskallettiin väittää, että autovahvistinta pystyy pyörittämään tietokoneen virtalähteelläkin. Melkein kaikki rinnakkaisen äänijärjestelmän rakentamiseen tarvittavat osat löytyykin jo ihan omasta takaa eli:

- PA-räkkivahvistin bassolle (verkkovirta)
- 2 x 350W 6x9 bassoelementit koteloituna yhteen koteloon
- Jakosuodin
- AT-virtalähde 200W
- Jalustalliset pääkaiuttimet
- Johdot, haarottimet, kaiutinterminaalit

Vain sopiva (ehkä joku 2x40W - 2x75W) autovahvistin puuttuu! Jos idea alkaa tästä toteutumaan niin pääsee miettimään taas ihan tosissaan sillä kabinetin jalkaosan sisätila on rajallinen ja pelkästään tuo räkkivahvistinkin painaa sellaisen kymmenisen kiloa eikä ole ihan sitä uusinta digitekniikkaa. :D

Taidanpa lähteä tästä selailemaan Huuto.netiä sopivan (budjettiluokan) autovahvistimen toivossa.

2 kommenttia:

Skry kirjoitti...

Voin vahvistaa autovahvistimen toimimisen atx-powerilla, itsellä ollut joitakin vuosia moinen ratkaisu käytössä ilman mitään ongelmia.

Base kirjoitti...

Loistavaa, loistavaa. Kiitos!