28.8.2007

Windows kevyemmäksi

Aloin tutkimaan kuinka saisin Windows XP:n (mielestäni Microsoftin toimivin kyhäelmä sitten DOS:in) mahdollisimman kevyeksi ja karsituksi ja ilahduin suorastaan ohjeiden määrästä. Löysin myös hienon ohjelman Windowsin asennuslevyn muokkaukseen. nLite:llä (Vistalle vLite) voi tehdä omasta XP asennuslevystään haluamanlaisensa version. Levyltä voi poistaa ohjelmia, ajureita, hotfixejä, service packejä ynnä muuta krääsää. Ohjelma sisältää myös ison läjän optoita joilla voi vauhdittaa järjestelmän toimintaa. Samaan pakettiin voi myös lisätä omia tarvitsemiaan ajureita!

"That annoying animated dog in the search Window"

Homma toimii näin yksinkertaisesti: Ohjelma kysyy alkuperäisen levyn sijaintia sekä paikkaa jonne uusi levy tehdään. Asennuslevy sisään koneeseen ja määritetään kansio uudelle levylle. Sitten vaan klikkaillaan rasteja ruutuihin/pois ruuduista oman maun mukaan ja lopuksi ohjelma kirjoittaa levyn alussa määrittelemääsi kansioon. Ohjelmalla voi myös samalla tehdä levyimagen josta saa polttamalla boottaavan asennuslevyn.

Kaivelin kaappien uumenista suomenkielisen Windows XP asennuslevyn josta karsin mahdollisimman paljon pois. Jätin ainoastaan ajurit sekä äänen ja kuvan ohjaukseen viittaavat kohdat. Pelit, apuohjelmat, äänitiedostot, silmänamut (teemat, taustakuvat, näytönsäästäjät), helppitiedostot, päivityssysteemit, verkkotyökalut sekä paljon muuta pientä lähti pois.

Processing...

Tekemäni levyn testaamiseen ennen polttovaihetta käytin Virtual PC:tä joka on siis PC:n emuloimiseen tarkoitettu ohjelma. Tietokone tietokoneen sisällä. Näppärää!

Windows asentuu konsolissa

Kahden käyttöjärjesetelmän ajaminen päällekkäin on rankkaa puuhaa prosessorille mutta silti karsimani Windows asentui nopeasti ja oli käyttövälmis n. 15-20 minuutissa vaikka ajoin tuota asennusprosessia taustalla samalla kun puuhailin muuta koneella. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun näen Windowsin asentuvan alle tuntiin. :P

Tässä Windowsissa ei todellakaan ole liikaa turhuuksia:

"PC in PC"

Kuvasta poiketen karsin vielä kellonkin pois. Käynnistä -valikosta löytyy äänenvoimakkuus, komentorivi, ohjauspaneeli sekä sammuta tietokone. Mitäpä sitä muuta tarvitseekaan? Näytön resoluutioksi tulee esiasetuksena 640x480. Kokonaisuudessaan tuo asennus vie kovalevytilaa noin 250 megaa. Söpöä verrattuna normaaliasennuksen viemään n. 1Gb! (eikös se jotain tohon suuntaan ole?) Lisää XP:n tweakkausohjeita löytyy vaikka millä mitalla vaikkapa tuolta. Tutkiskelen lisää kunhan jaksan/kerkeän.

4 kommenttia:

Iiro kirjoitti...

Asensin Ubuntun eilen. Ei ole kaatunut vielä kertaakaan... Uuuuu.. :P

B_a_s_e kirjoitti...

Juu Windowsia ei kyllä saa kirvelläkään yhtä vakaaksi, kevyeksi, monipuoliseksi ym. kuin Linuxia. Ubuntu on hieno järjestelmä.

Arthur S. Rowan kirjoitti...

Kyllähän se linukkakin kaatuu siinä missä windowsikin (ainakin jos pelaa sillä) eli pysy vaan siinä xpssä prokkiksen puolesta (ja tämän sanoo tyyppi joka on käyttänyt linuxia 4 vuotta pääkäyttiksenä).. Ja kyllä se Xp kaikkine päivityksineen on melkein paras windowsi sitten 3.11 järjestelmän jälkeen ;)

B_a_s_e kirjoitti...

Niin no, saihan tuota aikoinaan DOS:inkin kaatumaan että eihän mikään niin varmaa voi näissä hommissa olla. ;) 95 ja 98 Windowsien kanssa vehkeillessä paloi hermot useasti päivässä. XPssä tässä projektissa nyt varmaan pysytään AINAKIN kabinetin valmistumiseen asti.