23.10.2006

Tuuletusta

Kabinetti tulee tarvitsemaan jonkinlaisen ilmanvaihdon koneen, valojen ja varsinkin monitorin lämmöntuoton takia. Ilmaa pitää siis saada liikkumaan reilusti, mutta "äänettömästi."

Opiskelupaikkani pohjakerroksessa "varastokäytävällä" lojuu kaikennäköistä rojua ilmeisesti kaatopaikalle siirtoa odottamassa. Huomasin siellä vanhan, luultavasti jääkaapin tai pakastimen jäähdytysjärjestelmän tuulettimen. Kysyin varastonhoitajalta noiden rojujen kohtalosta ja hän varmisti että kaatopaikallehan ne ovat menossa. Sain luvan kerätä "aarteita" matkaani. Kiitokset Simolle.

Mukaan otin siis itse tuulettimen, pätkän johtoa ja kaksi tuuletusritilää jostain toisesta laitteesta jonka alkuperäinen käyttötarkoitus jäi mysteeriksi.


Moottorin kyljessä luki 220-240V, joten tuikkasin sen ensimmäisenä suoraan seinään ja voi herranjestas mitä meteliä se pitikään. Kyljessä merkintä 1300rpm ei siis paljoa valehdellut. Ilma todella liikkui mutta aivan liian äänekkäästi ja myös hieman turhan rivakasti.

Pyörimisnopeuden laskemiseksi voisi käyttää kuulemma vastusta, mutta ei mitä tahansa vastusta. Vaihtovirtamoottorille tarvitsisi lisäksi jotain muuta elektroniikkaa.. Päätin siis yksinkertaisesti vaihtaa pienempään moottoriin. :D

Purin varastossa lojuvasta vanhasta virtalähteestä tuulettimen irti.


Tämähän kävisi tällaisenaankin mutta pitää liikaa ääntä. Jos taas pyörimisnopeutta laskee käyttämällä 12V sijasta 5V, pitäsis näitä olla useampi vierekkäin. Noiden kahden tuulettimen välimuoto olisi siis paras vahtoehto. Irrotin siis isommasta moottorista propellin.


Propelli ei käynyt pienempään tuulettimeen ihan heittämällä. Isommat lavat ottivat tuulettimen runkoon kiinni. Pahasti.

Sahasin siis koko tuulettimen rungon keskeltä halki.


Vieläkään ei propelli mahtunut. Pienemmän tuulettimen lavat piti katkaista tieltä kokonaan pois.


No johan alkoi mahtua. Liimasin isomman propellin super epoksilla keskeltä kiinni pienemmän keskelle. Isomman propellin lapoja piti vielä taivuttaa vähän ulospäin jotta se pystyisi pyörimään osumatta paikkaan, johon tulee kiinnitetyksi.


Siinä se nyt sitten pyörii. Ei minkäänlaista huminaa/suhinaa/siritystä. Silti tuulettaa ihan mukavasti =)

Ei kommentteja: